Naturen - och rondellerna - vid Pyreneerna

En resa längs pyreneerna är en resa med naturupplevelser. Naturen är så nära, man stryker längs träden, de viker sina tyngda grenar ned mot vägen. Grönskan hänger kvar, endast någon enda buske har börjat sansa sig och inse att det snart är höst. Men så länge solen flödar och värmen bjuder till är det grönt och mättat.

Pyreneerna är ändå inte att leka med. De visar upp rejäla schakt, brusande bäckar och djärva stup, så branta att de skulle få tränade bergsbestigare att ta fram både borr och rep. Andra gånger behagar de ligga på så långt avstånd att de bildar stiliga men smått overkliga kulisser till vår färd. Ingen snö att tala om, än.

Ginst, enar och andra småväxta barrträd bildar en envis macchia längs somliga stråk, och stora lövträd trängs mellan furor och pinjer på andra vägsträckor. Så snart man närmar sig en by eller stad kantas vägen av plataner, gamla som gatan, bevarade, skuggande, med släta, grå stammar, ibland lite mönstrade (se bilden). Odlingslandskapen är randiga av vinstockar i olika skepnader, prudentliga och omhuldade. På vissa ställen kan man köpa sig ett olivträd, eller en palm, om nu det skulle passa bättre.

Så var det rondellerna. Det finns en rondellkultur vid Pyreneerna som imponerar. De är stora, med en radie som i stort sett är dubbelt så lång som radien i en svensk genomsnittsrondell. De är dekorativa, det verkar som om varje stad tar i ordentligt för att visa att de begriper sig på rondellers skönhetspotential. I själva verket är de små parker; med planteringar, pinjer, blommande buskar, fontäner, statyer, dekorativa stenblock, blommor och stiliga gräs. Fastän inga sittplatser, där går gränsen för parkliknelsen. Antingen är marken belagd med tegelkross eller så är det gräsmatta, tydligen klippt av nån pedant. Som tur är åker man ju ordentligt sakta runt en rondell, så man hinner se prakten. Det är stiligt, välkomnande och välskött.
Oktober 2010
Annagreta
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0