Tanternas seger

Det är nåt magiskt med trender. Vi har att göra med tvära kast.Se bara på fenomenet tanten. Från att ha levt en undanskymd tillvaro iklädd sjalett och lågklackade foträta skor, utan varje form av uppmärksamhet, är nu tanten trendig. Bra. Ett kulturellt vacuum har plötsligt givit upp och släpper in henne. Återstår att se hur kulturlivet klarar av denna implosion.

Idag berättar SvD att det ärevördiga Fredsgatan 12 (Gallerie Magnus Karlsson) i Stockholm visar en serie tantporträtt av Amy Cutler, och inleder sin anmälen med orden "Tanten är i ropet just nu." Joanna Persman skriver att "de tittar överlägset förbi oss." Det känns bra. Man vill ju inte att de ska slå ner blicken som de ibland tvingas göra i verkligheten. Även den detaljen bådar gott.

Forskning & Framsteg frågar i sitt senaste nummer "Vem behöver norrlänningen?" . Den har låtit granska en avhandling om hur norrlänningen uppfattas. Man får sig till livs de gamla vanliga föreställningarna om tysta starka män och gammelmodiga människor i torftiga miljöer. Det diskuteras hur bostadsort och dialekt påverkar både andras uppfattning om resp. människor och deras självbilder. Lite tjatigt, men faktiskt ändå relevant artikel, kan man konstatera utifrån en tidigare norrländsk horisont, låt vara skogklädd och följaktligen inte särskild vid.

Hur hänger detta ihop med tanten, frågar sig den uppmärksamme läsaren. Ja, inte mer än att jag ser en tydlig parallell här mellan analysen av norrlänningen som sådan och diskussionen om tanten. Så här ser jag det. Förmodligen kommer tantens självbild att förbättras, efter den positiva uppmärksamhet som nu drabbat henne. Måtte hon inse sitt nya överläge och lyfta hakan och blicken ett par snäpp. Hon är ju accepterad som del av en betydelsefull verklighet!

Det kan komma att gå fort. Inom en snar framtid kan hon dyka upp i reklam för Iphone, eller som omdömessymbol i reklam för aktieportföljer eller för Volvos lyxigaste modell. Hon kan snart gå på export, som förebild för sans och måtta. Hon är precis rätt i tiden.

Die Tante ist wieder da! Evviva!

Annagreta

Kommentarer
Postat av: Ingrid i Bokbaren

Jag förstår att det här med att inse sitt nya överläge, lyfta hakan och så vidare är väldigt vänligt menat men det bli ändå väldigt konstigt. Jag är en av minst en miljon tanter i Sverige och har inte hakan nere och känner mig i ett överläge. Självbilden är god. Var har du hittat de tanter som du skriver om?

I morgon fredag skriver jag mer om bilden av tanter på min blogg. Jättekul om du läser och kommenterar.

Hälsningar från tant Ingrid

2011-09-08 @ 22:09:20
URL: http://bokbaren.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0