Tabucchi skrev om ryggont och läkarbesök

En av Tabucchis berättelser inleds med att en man har ont i ryggen, väldigt ont.

- Du lider av litteratur, vet han att hans läkare kommer att säga, precis som han sagt flera gånger tidigare. Han vet hur läkaren kommer att tjata om och om igen:

"problemet är framför allt att du intar felaktiga hållningar, ja, du har rentav livet igenom intagit felaktiga hållningar ifråga om att skriva, för problemet är att du beklagligt nog skriver, bli inte stött nu, men i stället för en livsföring som är mer i samklang med hälsa och välbefinnande, det vill säga att man går och simmar eller springer runt i kortbyxor som många andra män i din ålder, sitter du i dagarna i ända framåtböjd och skriver dina böcker/..../ tvinnad som en skruvmakaron, med ryggraden som Tyrrhenska havet när libeccion ligger på, helt förvriden, vid det här laget kommer du aldrig att få den rät igen...."

Citatet är ur Antonio Tabucchis senast översatta berättelsesamling "Tiden åldras fort". Läs den! Det är lugna puckar, vacker text, lite melankoli och ändå, mitt i alltihopa, kluriga utsagor med en portion vemod. Det handlar om möten mellan generationer, om sjuka och friska, drömda händelser och återberättade skrönor. Tabucchi gillar att skriva om minnen men poängterar att man aldrig kan överföra sina egna minnen till en annan människa. Men berätta dom, det kan han. Det är skönt att läsa texter som är så elegant genomarbetade. På sätt och vis märker man också av tonen att författaren hade några år på nacken. Texterna gör inga experimentella krumsprång för det behövs inte. Tabucchi gick bort för några månader sedan.

Annagreta

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0