Kulturskymning? Nej rena rama kulturnatta

Jag bryr mig vanligtvis inte om vänsterpartiet. Men nu var det ändå så att detta parti hade i sin riksdagsuppsättning poeten Bengt Berg. Det är en hyvens man, begåvad, humoristisk och utåtriktad. En intressant poet, färgstark, med värmländsk äkthet. Han var partiets kulturpolitiske talesman. Det betyder att riksdagen tillförts rösten och kunskapen hos en man med djup erfarenhet inifrån kulturlivets olika veckbildningar; Bengt Berg poeten, förläggaren, föreläsaren, kaféägaren och bokhandlaren, allt i en person.

Men nu ska det bli ändring. Lars Ohly, partiets avlagde ledare, ska ersätta Berg som kulturpolitisk talesman i partiet. Ohly har börjat skriva romaner. Han är alltså kvalificerad, och finner det självklart att ersätta en av Sveriges mest erfarna kulturarbetare i politiken.

Holy smoke!!!!

Av detta uppstår frågan: vad är kultur? Är det en prydnad att bära på sammanträdena eller är det en viktig beståndsdel i människors liv? Kultur handlar om livserfarenheter, vardagsstimulans och möjligheter till empatiska upplevelser. Det handlar också om att överleva som kulturskapare, att värderas, att tas i anspråk eller att bara vänta på att tas i anspråk. Det handlar om avtal, rättigheter, moms och praktisk planering. Kulturen behöver förtjäna vår respekt; det är inget kokett tjänsteutövande.

AnnagretaKommentarer
Postat av: Bengt Berg

Apropå kor... Vi har i påsk en utställning på Heidruns Bok & Bildcafé i Fensbol, 2 mil norr om den 60:e breddgraden, en utställning vid namn: "Kor – en kärlekshistoria! med Roine Magnussons kärleksfulla koporträtt och Mats Ottossons akvareller. Mera att läsa på

www.heidruns.se

Välkommen till norr Värmland, till kokonsten och nybryggt kaffe.

Bästa hälsning Bengt Berg

2012-03-25 @ 22:38:48
URL: http://bengtbergs.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0