Om behovet av teater och självförtroende

 
En ung skådespelare i Berlin, Fitim Qenaj, skrev i teaterprogrammet att han var evigt tacksam för att han fått arbeta och studera teater i teatergruppen JUST, att han lärt sig så mycket och att hans liv förändrats under tiden. Ungefär så skrev han i programbladet som åtföljde föreställningen "Faust", jo mycket riktigt, det var Goethes Faust vi såg på "Theater im Palais", i en lite friare tolkning, en kortversion.
 
I fem år hade han studerat teater, nu tackade han och hans vackra tack stod i programbladet. Det var särskilt riktat till hans lärare, Stefan Kleinert. "Med honom var varje test en fest" skriver han och tackar för att läraren stöttat honom "både i studierna och i livet". De fem årens deltagande i gruppen och utbildningen hade givit honom ett gott självförtroende, både på scenen och utanför, skrev han.
 
Jag har nyss sett sista avsnittet av Weissensee på SVT1. Det är en serie som omfattat 6 avsnitt och skildrat DDRs kontroll- och angivarsamhälle speglat i en familjehistoria. Ungefär samtidigt har vår egen tids digitala Storebrorskontrollapparater kommit i dagen. Herrarna dividerar om huruvida det är en god handling eller en skadlig handling att bevaka och kontrollera oss. Rena Mefistofrågan, för att nu koppla till Faust. En ödesfråga, har andra sagt. Vi vet nu att dessa kontrollöglor finns utlagda både här och där i etern och i kablar. Vi vet det tack vare några som kommer att få betala med sin frihet för att ha berättat. Det är inte utan att DDRtrampet hörs i bakgrunden. Vi behöver en vass teaterpjäs om detta nutidsdrama.
 
Utanför mitt fönster hänger de vackraste vindruvor. Tack Ingar, du kom för cirka 15 år sedan med den plantan, och den har självförtroende!
 
Annagreta
 

Kommentarer
Postat av: Martin J Sällberg

Trött på dumheterna i världen? Det har kommit ut en bok som heter "How to exterminate stupidity Or the art of not justifying anything at all". Den går igenom forskning om extrema återhämtningar efter hjärnskador, epigenetik, genetisk variation mellan olika hjärnceller i samma individs hjärna, självmotsägelser i de etablerade medicinska (framför allt genetiska) teorierna om livsduglighet, vetenskapliga evolutionsparadoxer som visar att evolutionspsykologin är orealistisk, och visar helt logiskt att det är ursäkterna som är orsaken till alla dumheterna! Den innehåller även tips för hur det går att sluta med ursäkter och därmed dumheter. Boken kan beställas genom Recito förlag på länken http://litenupplaga.se/1198 Som bloggägare kan du kanske posta om den boken någon gång om du vill!

http://purescience.wikia.com

2013-08-17 @ 19:56:12
URL: http://litenupplaga.se/1198

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0