Fan fiction - något för Thomas Bernhard

Jag hör att Bernhard ska skriva en fortsättning på Liknelseboken. Den kommer ut lagom till Bokmässan 2014. Han har i en intervju sagt att huvudpersonen som legat på det kvistfria furugolvet är "förtjänt av att leva vidare", precis som Millenniumböckernas huvudpersoner påstås vara. Det är inte av filantropi som Bernhard agerar utan snarare av lite snöd vinning. Det har han erkänt. Han vill inte låtsas som om han var idealist. Etiketter är inte hans grej.
 
Hans förläggare anar storkovan, och Bernhard som blivit förförd av de pekuniära lockelserna, hoppas också få del av den eventuella kakan. Men mycket få vet ännu vilken framtid som i och med detta väntar den huvudperson vars liv Bernhard nu förlänger. Jag har fått en unik intervju med Bernhard och kan idag glänta på förlåten.
 
Motvilligt avslöjar Bernhard att huvudpersonens förförelseakter kommer att dugga tätt i fortsättningen. Detta innebär en kantring för Bernhard, som hittills gett blanka attan i förförelser, om man undantar musiken. Redan i bokens inledning dyker en donna amorosa upp, och det går som det går. Den berömda sockerdrickan kommer Bernhard att ha hällt ut för gott till förmån för den mjölk en tillfogad get kan bidra med. Huvudpersonen kommer att hoppa högt, minst en och sjuttifem, varje gång de amorösa damerna tittar förbi. En gammal svart dagbok med alla blad utrivna kommer att spela en stor roll i boken, vilken roll har Bernhard inte lust att berätta, men han antyder att det rör sig om en hemsk sanning som har att göra med en djup sjö och en hässja mitt ute på en äng där gamla spruckna bibelord spikades upp så att de förbipasserande baxnade.
 
Förlaget som förmått Bernhard till detta fan-fiction-kontrakt har tagit flera SMSlån på sistone, så nu gäller det för Bernhard att skriva snabbt och hålla tiden. För detta har han hyrt sig en koja bortitok, garanterat långt från Salzburg, för att vara på den säkra sidan. Den har timrade väggar, små fönster, en utdragssäng och ett kvistfritt furugolv. Hans föda kommer att bestå av gravad sik, tunnbröd och västerbottensost, direktimporterad till den snart världsberömda skrivarlyan. Hur det ska gå på Bokmässan kan ingen veta än. Bernhard som avskyr framträdanden av alla slag annonserar just nu i alla blad efter "en Mensch som njuter av att stå i rampljuset och kan se ut som om han hade något att säga". Ryktet säger att han redan fått en hel drös med svar.
 
Annagreta

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0