Om motstånd mot de obarmhjärtiga

I dagarna för 100 år sedan föddes den polske tonsättaren Withold Lutoslawski. Kungliga Filharmonikerna firade med ett helaftonsprogram i torsdags. Sakari Oramo, cefsdirigenten, gav en mycket personlig och mycket vacker presentation.
 
Lutoslawski var en politisk tonsättare, sa Oramo. Hans liv präglades av politiken och av att göra motstånd. Först mot fascisterna och Hitler, sedan mot kommunisterna och Stalin. Han gjorde det inte på samma sätt som den nästan jämnårige Schostakovitj, inte med den ironin och den djupa förtvivlan. Lutoslawski var mer en 1900-talets Mozart, där livet och leken i sig är en motståndshandling.
 
Det är en lockande tanke och Lutoslawskijs musik värd all uppmärksamhet.
 
Ett av verken för den här kvällen var sångcykeln "Chantefleurs et Chantefables". Med läckert tonmåleri manar han fram djuren och växterna: en gräshoppa, en sköldpadda, veronikan, rosen och en alligator. Utsökt framfört av den finska sopranen Anu Komsi. Dikterna är skrivna av den franske poeten Robert Desos tre månader innan han dog i Teresienstadt. 
 
Motståndet var alltid närvarande i Lutoslawskis musik, sa Oramo, med ett språk som tog sats i finskan och omväg över finlandssvenska: "motståndet mot de obarmhjärtiga".
 
Konserten sänds i P2 på torsdag.
 
Ulla
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0