Svenska Akademiens högtidssammankomst 2012

Jag råkade få syn på reprisen av Svenska Akademiens högtidssammankomst från i fjol. Den sändes idag på Kunskapskanalen. Det är märkvärdigt med denna sammankomst. I ett försök att framkalla en gången tid, att behålla något försvunnet behärskar man sig och låter till och med det hela filmas och sändas. Det går ett historiskt drag genom rummet och direkt in i kameran, den skoningslösa kameran som glider runt bland de festklädda.
 
Ledamöterna läser ytterst välskrivna opus som de själva skrivit.
Ett axplock: Pär Wästberg läser sin drapa om Gustaf Adolf Lysholm, servitören som blev "litteratör". Han bjuder på många metaforer, smakfullt anlagda erkännanden och personliga minnen av promenader tillsammans med den bemärkte. Wästbergs Östermalmsuttal framträder lite dämpat. Bakom den läsande ledamoten sitter uppklädda damer och herrar vars uppmärksamhet till det lästa så småningom lämnar en del i övrigt att önska. Blickar som flackar, leenden som utväxlas, herrar med vakensvårigheter. Wästberg avslutar med orden "kanske är vi alla påhitt".
 
Sen läser Kristina Lugn en bit ur sin kommande bok. Det livar upp, och kräver ändå sin uppmärksamhet. Hon leker fram sina eleganta krumsprång mellan högt och lågt, vardag och djupsinne, och konstaterar att "livet är ett problemområde" medan hon lutar sig framåt mot bordet. Några ler försiktigt. Hennes hår döljer ansiktet för kameran, men orden går fram. Den främmande fågeln är accepterad.
 
Sedan tar Lotta Lotass vid. Det är prosadikt så det förslår, på dalmål. Klangerna är vackra, språket flödar och skimrar. Det är färger, kuster, stränder och ljus. Nu har publiken lite arbetsamt; det är en krävande text som läses, hur vacker som helst, men krävande. Ingen ler längre. Förre ständige sekreterarens ringar under ögonen ser ut att djupna. De trötta blickarna avslöjas utan pardon. Vi vill höra orden, men det som visas gynnar inte upplevelsen och sannolikt inte heller akademien. Nu ser vi ett halvtaskigt reportage med högläsning.
 
Det var säkert en bra sammankomst, men ska det visas på TV?
 
Annagreta

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0