Matteo Renzi låter sig inte hejdas

Italiens premiärminister Matteo Renzi förvånar italienarna, och det vill inte säga lite. Han hejdar sig inte, förnyar sina motton och tar sig fram. Deltar med nedtonad hänsyn till etikett i olika diskussioner och ceremonier. Talar snabbt och bjuder på en esprit som sitter som en smäck. Scoutandan i honom är påkopplad, PR-träningen likaså,  han ser helt enkelt ut att njuta av det politiska livet. Och där saknas inte mothugg. Motståndarna är både skarpa och hänsynslösa.
 
Politiskt är han mitt uppe i flera reformstrider, en om arbetsrätt och arbetsregler, en gäller själva valsystemets förnyelse för att möjliggöra starka regeringar /ung. som Sverige nu gjort/,  och en handlar om parlamentets konstruktion, framför allt om en rejäl minskning av senatens privilegier och storlek. Inga småfrågor, precis. Motståndarna skjuter också desto skarpare.
 
Nu senast har han till råga på allt att förhålla sig till de nya avslöjandena om maffians omfattande verksamheter i landet. Det är heller inga småsaker; både i Milano ochi Venedig har stora byggprojekt drabbats av omfattade maffiaaktiviteter, och den italienska polisen har haffat bortemot ett hundratal personer i byggbranschen i dessa två städer. Det är Expo 2015, en kulturell storsatsning med huvudsäte i Milano och det stora dammbygget i Venedig som lockat till sig bossar från n´drangetan och andra mafiosi i norr och söder. Nu har också uppdagats en stor maffiaskandal i Rom, kallad "Mafia Capitale". Där pågår arresteringarna för fullt och inte blir allmänhetens upprördhet mindre av att länkar till höga politiker av olika sorteringar uppdagats. Stora avtal har gått till maffian, bl a avtal som gäller flyktingmottagande och avfallshantering, - gyllene tillfällen dessutom till penningtvätt.
 
Men Matteo Renzi står sig, han har såvitt känt inga lik i garderoben och kan därför ta i från tårna när han fördömer och betonar att straffen ska höjas. Det är på  supermercaton du kan få rabatt, säger han, men maffian ska inte ha nån strafflindring. - Ett sätt att markera mot tidigare metoder med strafflindring och diverse osynliga underströmmar i rättssystemet.
 
Matteo Renzis nya motto är "Ritmo". Reformerna får inte stanna upp. Det låter som en fotbollstränares pep-talk. Fast motståndarna kan slå stoppbollar, och få reformer har hittills gått i mål.
 
Jag önskar Matteo Renzi ett framgångsrikt 2015.
 
Annagreta
 
 

Kommentarer
Postat av: Rose-Marie Helleday

Oerhört intressant att få läsa denna initierade blogg! Har längtat efter att få höra om Matteo Renzi och jag faller i djup beundran inför denne morske politiker. Jag önskar honom framgång och lycka i sitt värv! Gott Nytt År Matteo!

2014-12-31 @ 16:00:09

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0