Sune Jonssons bilder som vi fortfarande förstår

Det sätts många etiketter på fotografi. Hela företeelsen skaver fortfarande i den etablerade bildkonstens begreppsvärld. Länge betraktades fotografier som något ytligt, ja strängt taget som ett tekniknördigt pjolt som den något naiva medelklassen sysslade med på fritiden, främst vid födelsedagar. En fotografisk amatörism, helt enkelt. - Så skrev nämligen Bourdieu, den franske sociologen och tidsanalytikern nummer ett. "Un Art Moyen", eller "A Middle-Brow Art" är titeln på den bok där han sammanfattade sin bedömning 1965. Han lyckade nästan skopa ut barnet med badvattnet.
 
Sen dess har en del hänt; Roland Barthes skrev senare lite försiktigt att fotografier kan ha något viktigt att säga, och några år senare kom äntligen Susan Sonntag med sin bok "On Photography." Hon rensade i rabatten med sin skarpa kunskap och sitt kulturella mod. Parallellt växte fotografiet både som dokumentär tillgång i media och som konstart, allteftersom blicken för dess möjligheter och kvaliteter vidgades.
 
Sune Jonssons bilder visas nu i urval på det nya Bildmuseet i Umeå. Samtidigt ges en maffig bok ut med bilder ur hans verk från Västerbottens inland under mitten av 1900-talet. Uppmärksamheten är väl befogad, och den faller väl in i den allt större kulturplats som fotot får idag, överallt och med olika motiveringar. Men tidsglappet till bilderna ökar för varje dag. Fortfarande finns länkar mellan besökarna i Umeå och det som skildras i Sune Jonssons bilder; Vi ser bilder från småbondefamiljens flyttning, vi ser korna som hämtas från skogen av vallpojken med den vita toppluvan, familjen i slåttern och de gamla som gått ut för att ta sig en titt på sommaren. Vi kan relatera till dem och de miljöer som skildras; de är ännu inte helt borta. Vi äger dem fortfarande, inombords.
 
När glappet i tid blir ännu större, kommer man att förstå bildernas innebörd då? Eller krävs det en upplevd kännedom för att ge bilderna deras rätta värde?
 
Annagreta
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0