Ingen vet var katten har sin gång

Nu har vetenskapen upptäckt tamkatten. I Vetenskapens värld visades i måndags en undersökning av kattens nattliv och räckvidd. Det hedrar vetenskapen att den nu insett vidden av denna djurarts intressanta mysterier och  visar katten ett rättmätigt intresse. Hundar går ju ut i koppel. Det är redan utrett. Katten, med sin intelligens och sitt välutvecklade sinne för livets väsentligheter strövar däremot fritt, men detta har hittills inte väckt vetenskapens intresse. Inte förrän nu. Hur fritt och hur långt, det ville forskarna veta.
 
Brutus, Sofi och de andra engelska katterna fick både kamera och mik runt halsen, och deras väg kunde följas på forskarnas skärmar. Konfrontationer inträffade, det frästes och jamades, studerades och funderades. Samtidigt lärde sig forskarna att katter - tvärtemot vad man utgick ifrån - också kan vara ovanligt toleranta mot varandra och till och med sova tillsammans, vilket föranledde vetenskaparna att lansera en teori om domesticeringens successiva förlopp, också framåt i tiden. Allteftersom vi har katten som husdjur avtar deras egotrippande natur - de vill helt enkelt vara tillsammans i stället för ensamjägare. Trodde man. Mystiken ömsom tätnade, ömsom skingrades. Alla (?) katterna hade kattlucka därhemma, vilket visade sig medföra oväntade besök hemma hos somliga, särskilt hos dem som hade god mat i kattskålen. Ingen blev särskilt upphetsad över detta. Direkt impade blev de i stället av två katter som elegant delade på ett gemensamt revir; "När jag är ute då är du hemma, och tvärtom", visade sig vara den salomoniska modellen, klart belagd på skärmen.
 
Samtidigt intervjuades kattägarna, som i tur och ordning visade sig felbedöma sina katters nattliv. De hade kort sagt ingen koll. "Min katt går bara till tomtgränsen" visade sig gälla en kisse som stolt stack iväg en kilometer i vardera riktningen hemifrån. "Min katt tar inte möss" visade sig handla om en katt som lämnat en stendöd mus på husets trappa, varpå dess matte raskt förklarade sig se att musen säkert dött "of old age".
 
Som kattägare kan jag säga att jag välkomnar denna avspända gren på forskningens träd. Allt behöver inte vara Rocket science. Det finns närmare ting att begrunda. Programmet slog tittarrekord.
 
Annagreta

Kommentarer
Postat av: Ingar Gadd

Hoppas någon har vett att lägga in denna blog på Vetenskapens världs hemsida! Värd all världens spridning. Mjau!

2014-01-31 @ 22:49:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0