Mörk energi plus terapi

Mörk materia låter skumt, mörk energi direkt opålitligt. Jag läser att universum har en skapligt kartlagd sammansättning numera. Den inger oro.
 
Hör bara. Man tror nämligen att 68% av vårt universum är mörk energi, 27% mörk materia och resten, dvs 7%,  är det vi känner till. Vi lever alltså utkastade mitt i det mörka okända. Och största delen, den mörka energin, beter sig så att den får allt att expandera. Låter det lugnande?
 
Mitt i denna splittrade värld kommer nu en liten rymdsond som heter Rosetta att försöka nå en komet med det ryska namnet Tjurjumov. Kometen finns inte precis nästgårds, utan Rosetta har fått färdas 800 miljoner kilometer (det tog flera år) för att komma i närheten av den. I november ska Rosetta drabba kometen, på ett eller annat sätt. Forskarna sitter i Darmstadt och är utom sig av spänning. Det står i tidningen att de konsumerar enorma mängder salta jordnötter.
 
Man får ta ett steg i taget, så mycket är klart. Här nere på jorden är det också mörkt, både i den ena och den andra bemärkelsen. I Davos samlas herrarna i World Economic Forum för att mötas och tala om våra jordnära problem. En bit därifrån, i Montreaux, sätter sig Syrienkonferensens beskurna deltagargrupp i hopp om att kunna tala med varandra om de hemskiteter som pågår. I Kina har det blivit modernt att skaffa sig en (helst tystlåten) kvinnlig säkerhetsvakt utanför villan. En svensk professor i Göteborg vill inte att vi ger något till romerna som tigger sittande på gatan, och i Italien återkommer Berlusconi med buller och bång till makten. Var är ljuset i tunneln?
 
Nu sätter sig våra garderade makthavare i terapisoffan inför TVkamerorna. Ett tecken i tiden, pojkar. Blir det spännande? Ska vi ta fram jordnötterna?
 
Annagreta
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0