Kvinnliga företagare har fått sig en snyting

Ja, så fick vi en undersökning som visade att företag som har kvinnlig VD ger lägre vinst. En enkel "sanning" som genast hamnar på alla förstasidor och som en av fem stora nyheter på textTV. Som om det vore en bekräftelse på något. Det slår hårt; det är ju VDposter det handlar om, och jämställdhetsdebatten slukar mycket bränsle. 
 
Undersökningen som Företagarna beställt handlar om vinstmarginalen inom kvinnoledda företag. Det är en trubbig frågeställning. Den säger inte särskilt mycket om kvinnliga VDars värde och kunnighet. Andra vinster är också intressanta, nämligen vinsterna i närmiljön, i sociala och integrativa sammanhang. Det kan t ex visa sig att relativt små företag gjort stor skillnad för en bygd eller en stadsdel, och dessutom för en grupp människor som utan dessa företag varit/blivit arbetslösa eller tvingats flytta. Det kan t ex gälla skolor som klarats från att läggas ned, affärer, vårdinrättningar och företag i glesbygd, turistnäringar i olika miljöer och av olika slag som inte räknar med vinst hela året. Ofta är det kvinnor som styr sådana initiativ.
 
Det är begripligt om sådana företag inte kommer upp i särskilt stor egen vinst. De ger i stället positiva mänskliga samhällsvinster, delvis av ett annat slag än företagets egna ekonomiska, alltså. Det kunde vara värt att sätta några forskare på att studera hur kvinnliga VDars insatser gör sig i såna sammanhang. Min gissning är att det kunde bli mycket intressanta resultat.
 
Det handlar inte bara om siffror i den bräckliga jämlikheten. Man får ta med några fler faktorer och fler frågor innan man får fram vilka som förmår vad, vilka som är lönsamma och vilka vinster som ska värderas högst.
 
Annagreta

Kommentarer
Postat av: Ulla Björkklundjörklund

Håller med till 100%.
Stötte av en händelse ihop med Thomas Bernhard på en skramlande spårvagn i Göteborg. Han föreslog att man skulle övergå från kvinnodag till kvinnomånad. Och att kvinnorna skulle ta hand om allt inkusive utrikespolitik under denna månad. Hur skulle det gå? Tänk Krim, Kreml och Kiev plus Berlin, Bryssel och Washington. Det behövde ju inte nödvändigtvis vara Pussy Riot som förhandlade, men Angela och ett antal stadiga damer.
Bernhard tyckte att det som tanke kunde vara lite inspirerande.
Ulla

2014-03-16 @ 19:04:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0