Mediemannen tvivlar aldrig på att hans talang räcker till

Adam Svanell skriver i dagens SvD om narcissistiska män och nystar därmed vidare i de trådar som Åsa Beckman tog tag i för nån vecka sen. Det är uppfriskande med en karl som tillåter sig tänka fritt. Han analyserar samma fenomen som Beckman, och erinrar sig också Elin Grelsson Almestads variant "mediemännen", dvs de ständigt synliga omhuldade medelålders männen, lätta att få syn på i både press och etermedia. Det är män som enligt Almestad gärna visar upp sina livskriser på scenen och som tillåts leda fotokurser i TV utan att kunna fotografera.
 
I nästa steg breddar Svanell analysen och tycker sig se såna hyllade maskulina typer överallt i samhället. De narcissistiska männen finns inom snart sagt alla yrken, skriver han. De överskattar sina talanger och tror sig om det mesta, med det resultatet att de också når positioner där de sedan måste använda tillgänglig charm för att dölja sina yrkesmässiga brister. Han nämner olika yrkesgrupper där han tycker sig se dem; vi har till exempel advokatmannen, politikmannen, rocksångarmannen och kockmannen. De stjäl kvinnliga kollegors idéer och presenterar dem som sina egna, skriver Svanell, och "får oförtjänt utrymme på bekostnad av mer begåvade kvinnor - och blir ursäktade för detta av sin omgivning".
 
Jag har mött exemplar som lätt kvalar in i Svanells grupperingar. De pratar högt, lyssnar till dem som kan komma att gynna dem, skaffar sig kompetenta - gärna kvinnliga - assistenter och odlar en egen klädstil. De kan boosta sina manliga kompisar och dissa sina kvinnliga. De klättrar hela tiden och är måna om sin prestige i en omfattning som skapar inre feghet.
 
Adam Svanell slutar sin krönika med klädsam självkritik och en uppmaning till sina medbröder att sluta uppföra sig sexistiskt, kort sagt sluta vara skitstövlar. Det låter lite för bra för att vara riktigt äkta.
 
Mot detta kan man notera att FI går framåt och närmar sig riksdagen. Allt hänger ihop, pojkar.
 
Annagreta

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0