Lena Anderssons drama fortsätter utanför böckerna

Idag sätter tidningen Fokus fokus på paret Lena Andersson och Roy Andersson. Två intelligenta, självständiga konstnärer, involverade i varandras liv. Så mycket har vi förstått nu, det är litterärt och tydligt erkänt. Och en ny bok har kommit, med samma Ester och samma trånad. Så vi förväntas fortsätta följa den kärlekskranka Ester genom eld och vatten, mest eld, förstås. Själv läser jag följaktligen den nya boken "Utan personligt ansvar". Hon har numera ett annat offer för sin lidelse; denna gång heter han Olof och är skådespelare. Gift dessutom.
 
Lena Andersson är ostajlad. Hon blir utfrågad hela tiden, får försvara sina romanser inför öppen ridå. Men hon håller lågmält fast vid sin författarfrihet och sin rätt att skriva fiktion. Det är verket vi ska fokusera, inte bakgrunderna. Fast det har aldrig hänt i världshistorien att verkligheten bakom dikten förblivit i skuggan, om ljuset alls fallit ditåt. Därför skrivs det också tjocka böcker om historiska personligheter som borrar fram deras verkliga jag och deras böjelser och dolda preferenser i all oändlighet. Och därför är vi alla så intresserade av vad som "ligger bakom" berättelsen. Nyckelromanen har en blomstrande marknad.
 
Den alldaglighet vi visar utåt säger ju egentligen ingenting om vad som rör sig under ytan. Lena Andersson bryr sig inte om någon stajling och poängterar därmed sin integritet. Det är verkningsfullt, och vi blir fascinerade av kombinationen mellan böckernas lidelsefulla trånad och författarinnans återhållsamma framtoning. Fast det är säkert arbetsamt för henne att hålla tillbaka "verkligheten" samtidigt som Roy Andersson gladeligen erkänner sig vara Hugo Rask och suckande beklagar att deras romans blev så smärtsam för henne. En man som erövrat en kvinna lär sällan gräma sig över det, men den lämnade Ester förödmjukas i sitt inre. På så sätt fortsätter romanen sitt liv, in i våra samtal och på tidningssidorna, bekräftande bilden av kulturmannens övertag och makt och kvinnans sprattlande försök att göra sig gällande.
 
Annagreta

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0