Håkan Lindgren inte impad av Lena Andersson

Det var kanske bara en tidsfråga innan det skulle ske. Och nu har det hänt. Årets mest hyllade skribent, Lena Andersson, är sågad. Höll i sågen gjorde Håkan Lindgren - av allt att döma inte utan vällust. Anledningen var "Allvarligt talat", Lena Andersson senaste bok. Det hela utspelar sig i dagens SvD.
 
Boken är en sammanställning av de svar som LA gav i årets radioprogram med samma namn dit folk kunde skriva och fråga om existentiella frågor. Lite som "Fråga Rut" eller vad spalterna heter i veckopressen. I radio gjorde sig svaren bra, och det var positivt att Horace Engdahl också deltog med svar, tyckte några av oss. Men Lena Anderssons skrift har inte impat på Håkan Lindgren, så mycket är säkert. Han går an med ord som "platt och resonanslöst" och skriver att somligt kunde ha plockats ur en skolbok för mellanstadieelever. Han skriver också att LA verkar ha tänkt ut sina svar i ett tänkt rum utan erfarenheter, som hade alla hennes erfarenheter av livet rensats bort innan hon satte sig att besvara frågorna.
 
Det låter inte bra. Samtidigt påminner HL:s analys lite om min reaktion på de långa föredragsliknande passagerna i pjäsen "Egenmäktigt förfarande" på Uppsala Stadsteater, där Ester långpredikar i kvasifilosofiska ordalag om sina kärlekskval riktade mot en kylig karl. Det är teoretiska utbrott, mitt i vad man skulle kalla praktik. Hon predikar ord som låter som principer, men blir ointressanta i mötet med verklighet och vånda.
 
Annagreta

Kommentarer
Postat av: Anonym

Hoppsan!

2015-12-22 @ 20:25:37

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0