Italiens presidents katt heter Cimabue

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/be/Cimabue_Trinita_Madonna.jpg
 
Italiens nya president heter Sergio Mattarella. Det är en hyvens kille på 73 vårar som inte gjort bort sig på mycket länge. Han har tre katter; Dante, Boccaccio och Cimabue och lever i övrigt ensam sedan hustrun dog 2012.
 
Mattarella kommer från Palermo, och är jurist. Han har haft flera ministerposter, framför allt som ledamot i Democrazia Cristiana, det parti han först tillhörde. Senare har han växlat mellan små  liberala /vänsterpartier.
Det är första gången det italienska presidentämbetet innehas av en sicilianare, och detta anses vara en extra poäng i ett land som har många olika slags avstånd mellan norr och söder. Han vet en del om Cosa Nostra och andra brottsligheter, bland annat som följd av att hans bror Piersanti blev skjuten av mafiosi i Palermo 1980.
 
Cimabue var en framstående målare och mosaikmästare i Florens på 1200-talet. Hans målning här ovanför heter Madonna med barnet, änglar och profeter (1280-tal) och finns i Uffizierna i Florens. Cimabue var den store Giottos läromästar, och sägs förena det gamla byzantinska måleriet med stilen i tidig renässans.
 
Jag hoppas att Cimabue är en trevlig katt som visar sin husse både respekt och kärlek. Det kan han behöva nu när han börjat i sitt nya krävande ämbete.
 
Annagreta

Kommentarer
Postat av: Ingar

Cimabue, ja det måste man lägga på minnet! Och visst ser man llite bysantinsk påverkan i de runda valven ovanför profeterna längst ner. (Lärospån från dagens föreläsning?) Profeterna ser lite förargade för att inte säga sura ut tycker jag. Kanske det är Berslusconis utsände som inte är nöjda med valet av Mattarella!

2015-02-10 @ 20:50:25
Postat av: RM Helleday

Gillar att få lite inblick i den italienska politiken i så kulturella former!

2015-02-11 @ 10:52:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0