Lena Sundström granskar grannarna

Inträngande. Skakande. Avslöjande. Allt det och mer därtill kan sägas om Lena Sundströms långa artikel i dagens DN om tillståndet i Danmark och om vad som händer i vår tid, i vår närhet.
 
Sakta sakta förändras moraltänket, berättar hon, från att vara tillåtande/neutralt till att vara fördömande. De andra är inte önskvärda. Vi som fortfarande vill ha dem hit, vi kallas "anständiga" i betydelsen självgoda och överdrivet tillåtande, politiskt korrekta, rent ut för naiva för att passa i vår tid, dvs ett hot mot landets framtid.
 
Kusligt. Styrkan - i vilken form som helst - tycks prägla den mentalitet som gjorts giltig i Danmark. Hotet kommer utifrån, menar de danska styrande. Vi är många därute som står utanför rebusen, som inte har förstått detta än. Lena Sundström har lagt fram fakta som är skrämmande. Värst är intrycket att allt fler ger upp, dröjer med uppriktigheten och ser sig åsidosatta  i ett kyligt passiviserat  limbo mellan rätt och fel.
 
Lena Sundströms sätt att skildra detta är det osvikligt bästa.hennes recept är beprövat.  Lång tids studier i vardagslag i landet, kontakter med folk som varit med ett tag, nykter syn på den danska domen över de svenske. Våra grannars väg mot den inrikespolitiska svärtan behöver berättas, just såhär. Klokt av DN att ge henne allt detta utrymme. Få se hur det hela fortsätter.
 
Annagreta

Kommentarer
Postat av: Ulla Björkklund

Ja, hennes artikel är skakande.
Jag har just läst Hans Falladas Hur ska det gå för Pinnebergs? Finns i nyöversatt pocket och kan rekommenderas. Det är en skildring från 1930-talets Tyskland och parallellen till vår tid är kuslig. Med arbetslöshet, bostadsbrist, växande ekonomiska klyftor och jakt på syndabockar bl a. Ett samhällsklimat som gör människor till rovdjur. Det är en stark berättelse om "den lilla människans" kamp för att behålla anständigheten mitt i allt detta. Här, liksom i Sundströms artikel, står anständigheten för något djupt moraliskt: att stå för det som man tycker är rätt. En ny självklarhet?

Ulla

2015-03-16 @ 17:11:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0