Män förklarar saker för mig

Journalisten Rebecca Solnit skriver om aktuella samhällsfenomen. Nu senast i boken "Män förklarar saker för mig". Det är en skarp bok om ojämlikheten och maktmissbruket i samhället. Hon ger exempel, tar fakta ur verkliga fall och sina egna erfarenheter. Boken är redan en klassiker. Den handlar i första hand om ojämlikheten mellan könen, och hennes förmåga att formulera sig är det inget fel på. Hennes resonemang är vasst och viktigt.
 
Bland exemplen finns IMFchefen Dominique Strauss-Kahn och hans övergrepp mot den svarta hotellstäderskan, ett fall som låter oss se ojämlikheten i dess rena form. Men det omöjliga hände sedan, hon anmälde, han fälldes och hans karriär fick sig en törn. 
 
Inledningsvis skriver Solnit en obetalbar berättelse om mannen som på ett party träffar ett par damer. Damerna tänker sig en konversation med mannen och börjar berätta att den ena kvinnan just skrivit en bok på ett aktuellt tema. Mannen avbryter då och börjar att med användning av hela sin pondus underrätta damerna om en bok han läst på samma tema, och talar sig varm för dess kvaliteter och enorma betydelse. En av damerna försöker flera gånger avbryta mannen och säga att det är hon som skrivit boken han pratar om men det går inte fram förrän efter en hel rad försök.
 
Solnits bok har bl a ett längre kapitel om Virginia Woolf och hennes vandringsfilosofi. Den leder fram till en varning för det kvantifierbaras tyranni; att allt som kan mätas värderas högre än det komplexa, subtila och vaga som inte låter sig beskrivas lika exakt. Bra läsning. Allt hör ihop.
 
Annagreta

Kommentarer
Postat av: RM Helleday

Tack för boktipset! Om ett angeläget ärende!

2015-03-01 @ 19:00:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0