Ebba Witt-Brattström om den manliga genikulten

Nu är hon stridslysten igen, och underhållande, denna Ebba. Idag, på DNs kultursida, borrar hon i kulturmännens känsloliv. Det verkar mera komplicerat än man kunde tro. Framför allt utgår hon från Karl Ove Knausgård och Stig Larsson. Inga dåliga exemplar.
 
Nyss gavs en TVdokumentär om Stig Larsson, och krönikören Johan Croneman i DN blev till sig för att SL var så "äkta" och skön, för Croneman, alltså. Han föll pladask för SL:s nonchalanta självsäkra uppriktighet. Men Ebba W-B gillar inte den kvinnosyn som författaren i fråga uttrycker, både i sina verk och i TV.  Trettonåriga flickor förefaller falla honom extra väl på läppen. Knausgård delar av Min Kamp att döma samma faiblesse för trettonåriga flickkroppar. Ebba W-B är häpen över att detta inte väckt uppmärksamhet i spalterna, och härleder det till de två herrarnas position på den litterära parnassen. Kulturmännen får bete sig hur de vill. De har uppnått medial immunitet.
 
Ebba W-B skriver också om samspelet mellan två kulturmän, som gillar varandra och som umgås med sådan förtjusning att kvinnan i närheten reduceras till att vara ett passivt alibi för den manliga vänskapen. Den diskussionen finns i en avhandling om Knausgård som Ebba åberopar. - -Det är lite skruvat enligt min mening. Jag tycker mig förstå att kvinnor ofta är "alibin" för mannens agenda utan att det behöver finnas en särskild manlig bekant i familjens närhet.
 
Faktum är hursomhelst att dessa kulturmän behöver, och kan förvalta, uppbackning. Beundran utgör en oslagbar drog. Den stärker egot. Det vet Hugo Rask och det vet Stig Larsson som i alla sammanhang hyllas av bl a Ebbas exman, Horace Engdahl. Behovet av analyser av detta fenomen lär inte avta.
 
Trettonåringarna växer ju upp och skaffar sig både distans till äldre kulturmän och ett fullödigt ordförråd som lämpar sig väl till att analysera dem.
 
Annagreta

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0