Torgny Lindgrens Västerbotten, och mitt

Torgny Lindgren har skapat en speciell relation till det skogrika Västerbotten, det norrländska inlandet mellan havet och fjällen. I hans texter blir det till en sagofond, skriver SvD idag.
 
Det verkliga Västerbotten är mera prosaiskt, naturligtvis. Det är inte magiskt varje dag och ler inte och det flörtar inte hursomhelst med dem det hyser. Jag vet, jag är uppvuxen där. Västerbotten är i själva verket som ett svenskt biotopiskt och geologiskt genomsnitt, har allt men säger sig inte vara märkvärdigt magiskt eller särskilt kaxigt för det. Svindlande vackert förstås ibland, enahanda och krävande andra gånger. Renlav, björk och bräken, trollius, pors och guckusko, forsar och fiskevatten, förvisso, men också ensamheter, ekonomiska utmaningar, barska frikyrkor och oönskade geografiska avstånd. Desto större är det då att TL lyckas ta tillvara den magi som finns och verkar där. 
 
Allt TL skriver om tilldrar sig onekligen i de västerbottniska skogsmarkerna: på stubben, mellan stenarna, i köket, bakom näset och intill forsen. TL är nyfiken, som ville han noga begrunda den västerbottniska fonden mot vilken det pågår saker som kan vara värda att föra fram i ljuset. Han verkar samtidigt vara mån om att som god och luttrad västerbottning behålla en viss distans till sakernas yttre ordning. Han tycks se allt lite från sidan. Godmodigt, med en aktiv räv bakom örat.
 
Nu kommer en samlingsvolym med många av Lindgrens texter. Utgåvan heter "Nåden har ingen lag". Vad annars skulle den heta, tänker jag. Det klingar som så ofta hos TL lite bibliskt, men med en lika säker TL-twist, lagom långt ifrån det strömlinjeformiga publikfrieriet - men med en kittlande närhet till det tungt manande religiösa.
 
Annagreta
 
 
 
 
.
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: RM Helleday

Jag har med stor behållning tagit del av bloggen.
Ditt språk går inte av för hackor heller! Det är njutbart!

2015-11-09 @ 11:06:25
Postat av: Anonym

Hembygdens lov är en alltför prosaisk beskrivning av din kärleksfulla text!

2015-11-09 @ 21:28:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0