Sverker Sörlin muttrar om Roslings retoriska nostalgi

Nu ska alla diskutera Hans Rosling. Även i akademiska kretsar går diskussionen, där är man på sina håll rejält häpen. Hur kommer det sig att denna kille gör sån succé, undrar man sinsemellan. SvD är inte sämre utan har låtit Erica Frejs intervjua ett par personer som förväntas ha något att säga om Hans Roslings framträdanden och hans plats i vår tid.
 
Sverker Sörlin, idéhistoriker och på senare tid expert på skidåkning mm påstår frejdigt att Hans Rosling kör med en retorik från "folkbildartiden".  - Hans förenklingar sägs alltså tillhöra en annan tid. Numera är alla intellektuella osäkra på sin sak, fortsätter Sörlin förnumstigt. Han anser att Rosling säger "väldigt enkla saker". Sörlin sammanfattar med att Roslings metod har "ett stort element av retorisk nostalgi".
 
Nuförtiden har vi "egalitära kommunikationsvillkor", säger Sörlin. Dessa moderna villkor påstås Rosling sätta ur spel när han "talar till folket". Vad menas då med egalitär?
 
Det skär sig alltså igen mellan folkbildaren och akademin. På annat sätt kan jag inte läsa de här raderna i SvD-intervjun. Ordet folkbildare är måhända inte modernt som term, men det står fortfarande för något fundamentalt viktigt. Den gammaldags folkbildaren kanske återupprättas genom Hans Rosling framfart. En i så fall inte oäven bieffekt av hans gärning.
 
Annagreta
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0