Jag såg en människa som inte kan förställa sig

Jag ser Lars Lerin på TV, denna märkvärdiga karl utan motstycke. Han möter sina medmänniskor och småpratar med dem om sånt som är livet, de svåra prövningarna, medmänniskorna, hans mamma och hans katt. Vad är det som griper tag, och varför? Varför blir det så berörande att se och höra denna medelålders man tala och reagera?
 
Ja, nu är det ju inte vem som helst det gäller, utan en känd och uppburen konstnär från vårt favoritlandskap Värmland, där Selma föddes och Fröding och Göran Tunström angav tonen, åtminstone den litterära klangen. Lars Lerin är känd för sin konst, på goda grunder. Han står för en tämligen magisk återgivning av våra enklaste miljöer, och har en förmåga att se det vackra i det som lätt passerar oss som obetydligt.
 
Lerins motiv i konsten blir vackra när de målas. Kanske var de ointressanta innan dess, förmodligen såg ingen dem som motiv värda att ta till sig. Producenterna på TV såg att personen Lars Lerin kunde vara rätt person i rutan, trots - eller tack vare - hans otidsenliga lågmäldhet och vilja att arbeta hemma, utan insyn. Tittarna har fått stifta bekantskap med en människa som är sig själv, som inte förmår - eller vill - förställa sig. Sånt är ovant för oss tittare i en tid full av egocentricitet och smarta linslöss. Vi har ingen träning. De figurerna finns egentligen bara i litteraturen. Dostojevski skulle ha kunnat skapa en romangestalt av den här kalibern. Det skulle ha blivit en bok på minst fyrahundra sidor, kanske illustrerad med ett ödsligt hyreshus i Munkfors och en bild på katten som heter Luther.
 
Annagreta
 
 

Kommentarer
Postat av: Ingar

Kopplingen till Dostojevskij mitt i prick. Mi piace molto! Den vackra målningen av hyresbaracken fick ännu en dimension efter gårdagens program.

2016-02-18 @ 08:13:16
Postat av: RM Helleday

Jag delar din beundran för denna enastående konstnär och människa.

2016-02-18 @ 15:20:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0