Macchiarini, mytoman och kvinnotjusare

Mytomanen och kirurgen Paolo Macchiarini är till slut genomskådad. Men det har tagit tid att avslöja den här killen; redan för 6 år sedan började han förvåna och irritera sin professionella omvärld, då i Florens. Den akademiska världen är ju relativt ovan vid magnifika bedrägerier, så varför skulle just de förtroendebyggande medicinska fakulteterna misstro en kollega? Så skedde inte heller på Karolinska Institutet, när det väl blev deras tur att imponeras av och frottera sig med Macchiarini.
 
I Florens universitetssjukhus Careggi var var man 2009 angelägen att få dit Macchiarini. Fakultetens ledning var impad av en luftstrupeoperation som M gjort 2008 i Barcelona, ett ingrepp som ansågs ha varit banbrytande. Men det krånglade, ville M komma, skulle han vara där hela tiden eller skulle han fladdra runt på andra ställen och operera privat? Han begärde 500 000 euro per år plus extra 50 000 per operation. Enligt den italienska tidningen La Repubblica var Macchiarini anlitad mellan 2009 och 2012 på Careggi, alltmedan hans CV korrigerades om och om igen, sedan det uppdagats att hans uppgifter om fina titlar och examina här och där på fina universitet runt om i världen var påhittade. Men han fick aldrig en full professur där eftersom hans formella meriter inte kunde bevisas. Det var pinsamt för Careggis ledning. Sen for han till Stockholm.
 
Samtidigt som hans fall nu kommit upp i Stockholm har en annan och privat skandal rullats upp. I dagarna har tidskriften Vanity Fair i USA presenterat en otrolig berättelse där M figurerar i huvudrollen. Den handlar om hur den "världsberömde kirurgen" totalcharmade och lurade NBC:s kända och prisbelönta TV-producent Benita Alexander. Det är en story som slår det mesta i fråga om privat bedrägeri och storhetsvansinne.
 
Våren 2013 möttes de två; Benita Alexander skulle göra ett längre program om denna mytomspunna man och hans professionella framgångar, inte enbart känd och uppburen som kirurg utan också upphöjd i en känd amerikansk ölreklam som "The Most Interesting Man in the World". Benita Alexander faller pladask för hans generositet med det ena och det andra. De reser till Venedig och åker gondol framför Suckarnas bro, semestrar i Rom, Stockholm, Mexiko, Grekland etc. Under tiden opererar han luftstrupar i USA och Stockholm med kända resultat. De två förlovar sig juni 2014. I själva verket är M sedan 30 år gift och har flera barn.
 
Mytomanen triumferar. Han säger till "sin blivande fru" att hon ska vigas av Påven, han bjuder in Obama, Putin, familjen Clinton m fl till bröllopet. (Han har tidigare sagt till Benita att han opererat dessa personer och att han varit Påvens personliga doktor.) De ska, säger han, vigas i Påvens sommarresidens CastelGandolfo utanför Rom, dit de ska åka dit i Påvens vagn (av säkerhetsskäl). Ja, så fortsätter det; Andrea Bocelli ska sjunga för dem och en mästerkock ska leverera maten...
 
Benita Alexander säger upp sig för att flytta till Europa med M.
 
Sagan tar slut när en god vän, inbjuden till bröllopet, informerar Benita Alexander att hon läst om påvens kommande besök i i Sydamerika. Han ska vara där gott och väl över den planerade bröllopsdagen. Sakta öppnar sig avgrunden för BA - hon tvingas skriva till alla höjdarna och annullera inbjudan, alltmedan M säger att det hela beror på att han blivit lurad ...
 
Att Benita Alexander nu valt att offentliggöra det hela är beundransvärt. Macchiarini är bevisligen en praktfull bluff med en sällsynt och sjuklig förmåga att dupera, i alla sammanhang. I kirurgin är han direkt livsfarlig, och de kollegor som trott på honom och envisats med att hålla honom om ryggen får finna sig i att betraktas som godtrogna, om inte inkompetenta. Nu väntar man på den första boken om fallet Macchiarini.
 
Annagreta

Kommentarer
Postat av: RM Helleday

Jag hittar för en gångs skull inga ord! Det här överträffar dikten med ljusår!!!

2016-02-02 @ 13:44:20
Postat av: Ingar Gadd

Incredibile! Hur många har nu dött under hans skalpell?

2016-02-02 @ 14:48:38
Postat av: Anonym

Ja, världen vill bedras.

2016-02-02 @ 15:47:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0