Nobel - KI - Macchiarini - politiskt dilemma

Paolo Macchiarini ser ut att ha agerat på samma sätt i både Florens och Stockholm. De florentinska övningarna har pågått längst, och har alltså gett numerärt flera fall att reda ut än vad Karolinska Institutet och KS synes ha. I båda fallen rör det sig om att genomlysa Macchiarinis dimhöljda meriter och hans förfalskade operationsredovisningar. Under sin tid i Stockholm har M också opererat i Ryssland. I samtliga fall rör det sig om transplantationer av luftstrupar.
 
För italiensk del ingår också ett antal misstänkta ekonomiska bedrägerier. Macchiarini har gjort privat arrangerade operationer mot skyhöga ersättningar på statliga sjukhus i Italien. Detta utreds nu av rättsväsendet.
 
Den tragiska och upprörande bakgrunden till allt detta är alltså att ett antal sjuka patienter (men också relativt friska) i USA, Spanien, Italien, Island, Ryssland och Sverige satt sin lit till den operationsvillige och omsusade kirurgen Macchiarini i ett desperat hopp om bättring (i ett par kända fall var patienterna inte livshotande sjuka utan blev övertalade av M att låta sig opereras).
 
Endast ett par strupopererade patienter uppges fortfarande vara vid liv, och då är samtliga kända ingrepp räknade.
 
Frågan har blivit politisk i Italien. Parlamentsledamoten Federico Gelli har nyss tagit upp frågan i parlamentet och krävt att sjukvårdsministern redovisar Florensfallets hantering av ekonomi och etik. Careggisjukhusets styrelseordförande Enrico Rossi är också guvernör i regionen. Han är politiskt vald och har stor makt, även i fallet Macchiarini. En storstjärna till regionen skulle bli en fjäder i hatten.
 
Corriere della Sera, en stor Milanotidning med en utgåva också i Florens, pekar på riskerna av för stor politisk makt i frågor som denna där professionell kompetens bör vara avgörande. Corriere Fiorentino hänvisar också till den Stockholmska parallellen, i en ton som närmast är häpet konstaterande. Man kan samtidigt spåra en nyans som antyder att "till och med Nobelprisets avsändare har gått på den här bluffen. Vi är alltså inte de enda som låtit oss bedras". Som en suck av lättnad, mitt i den enorma bedrövelsen.
 
Annagreta
 
 

Kommentarer
Postat av: RM Helleday

Och detta har kunnat fortgå....
Sanna mina ord; det blir både böcker och film....

2016-02-09 @ 11:10:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0