Hej å hå, nu heter det kommunikologi

Kommunikologi är tydligen det senaste bland pseudovetenskaper, och den är tydligen mycket lönsam. Det är ett norskt projekt. Kurser ges i detta ämne till dyra priser, och stora köpare sätter sin lit till kommunikologins möjligheter till mental couching. Bättre skidåkning, snabbare förvaltning, vassare förhandlingar, en massa positivt sägs kunna uppnås med den här behandlingen.
 
Kryp nu ordentligt runt på golvet! Harva runt riktigt långsamt med dina små outnyttjade muskler! Tänk rätt, eller tänk åtminstone inte fel! Var för all del inte nervös. Tycker du det går trögt i skidspåret eller i förhandlingarna? Då är det dina hjärnhalvor som inte fått kontakt med varandra.
 
Hej och hå, på sextiotalet och fram till tidigt 70-tal gavs såna kurser fast då hette de nåt annat fast lika luddigt, och statliga institutioner, bl a Uppsala universitet, köpte in en eller annan kurs för sin förvaltningspersonal. Ledningen ville utveckla det interna samarbetet och få moderna impulser till sociala och andra förbättringar, sades det. Det var en period då mental träning blivit på modet. Två damer på utbildningsbyrån skulle gå den där kursen, och efter första delen på tre dagar kom de tillbaka med rynkor mellan ögonbrynen. De gav harmset tillkänna att de var fast beslutna att nån del två skulle det inte bli för deras del. Det hade förekommit närmanden under de djupare avsnitten. Kursledaren hade tafsat på den ena damen, en kvinna vars heder och vandel kunnat placeras som moraliskt rättesnöre för oss andra; det hade alltså gått snett på det moraliska planet, och berättelserna om kursens brister delades vid kaffeborden och blev allt mustigare. För oss andra blev det riktigt intressant, fast på avstånd.
 
Vad som nu händer bland de krypande kursdeltagarna är svårt att spekulera om. Ledarna talar norska för det mesta, sades det, och det brukar ju låta uppiggande. Kanske är det rätt kul att ta sig fram krypande till ljudet av ett och annat "grejt" och "ackurat" medan man väntar på att hjärnhalvorna öppnar sig mot varandra.
 
Annagreta

Kommentarer
Postat av: RM Helleday

Har hört om detta på radion ett flertal gånger och häpnat. Men det är ju mycket här i världen jag inte förstår, Dagens dikt tex.

2016-01-14 @ 15:50:19

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0