En stor skit kan faktiskt avskedas

Fox News, den reaktionära nyhetskanalen i USA, har fått en käftsmäll. Det är ingen liten näsbränna, utan en stor. TVkanalens stora märkvärdiga profil sedan lång tid (21 år), Bill O'Reilly, har avskedats på grund av sextrakasserier. Fast det tog tid innan det small. Sextrakasserierna hade uppenbarligen pågått länge, både i arbetssammanhang och utanför, och till slut, för några veckor sedan, beslöt fyra av de drabbade kvinnorna lyfta på locket och berätta. Att detta skett nu och inte tidigare beror mest på innehållet i O´Reillys feta portmonnä. Han uppges ha betalt upp till 13 miljoner USdollar för damers tystnad. Och det räckte till slut inte. 
 
Därmed var locket av och fler fall avslöjades, och ytterligare fler än de nu kända fallen är dessutom under utredning.
 
Fox News är i dessa dagar känt för sitt agerande till stöd för president Trump. Kanalen ägs till hälften av Rupert Murdochs företag News Corporation, och Murdoch själv sitter ordförande i styrelsen för Fox News. Den hårdföra magnaten har film- och tv- och pressintressen överallt.  Han är stort verksam i Australien, och inte minst i London; han äger t ex The Times och är drivande bakom en hel del suspekta tabloider. Han agerar mycket politiskt i England genom att låta sina (kvälls)tidningar, när det passar honom, stötta den kandidat eller det parti som han för tillfället anser vara gynnsamt att gagna.
 
Det var däremot lite häpet i omvärlden för nåt år sedan då han köpte National Geographic. Fast naturreportage är väl klenare politiska redskap än dagspress och kvällspress. 
 
I denna miljö har alltså O´Reilly frodats och umgåtts. Inte minst med Trump. De är ju båda sjukt förmögna. Bill O´Reilly har smygviskat åt Trump vid intervjuer och flåsat omkring på maktens högsta nivåer. Han är stormrik, och skriver storsäljande böcker i Fox News anda, då han inte spanar på kvinnor och leder TVprogram. Nu har Fox News också - till följd av skandalen - börjat få mindre reklambeställningar - och där klämmer skorna rätt ordentligt. 
 
I mediavärlden är allt detta en skandal av stora mått. Den djupnar och breddas också av att Trump redan tidigt, innan allt stod klart, gick ut och sa att O´Reilly är "a nice guy" som inte kan ha begått några fel. Det skulle inte förvåna om sagde storgubbe kallas till Vita Huset. Alltid finns det väl nån rådgivarfunktion han kan få. Han är ju redan en av grabbarna.
 
Annagreta
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0