Männen i Kreml, av Michail Zygar

 
 
En politisk väv i ständig rörelse, mot en osäker bakgrund. En evig maktkamp, förtroligheter lämnade på helspänn. Stora pengar, ägda av få. Ungefär så framstår "kulturen" runt Putin, från sent 1990-tal till idag, i Michail Zygars bok "Männen i Kreml. Inifrån Putins hov".
 
Det handlar alltså inte enbart om just Putin, utan om hela det grandiosa (?) spelet runt honom under 17-18 års tid. Intriger, korsvägar och olika grader av hållbarhet och gunst. Medvedev är - så långt jag nu läst - särskilt framträdande. Denna långlivade gunstling skildras såpass raljant att författarens njutning skiner igenom.
 
Man skulle kunna tro att det blir en alltför kraftig smak av skvaller i en sån bok, men Zygor klarar sig. Han hanterar ju storpolitiska grabbar, och de kan vara både fega egoister och njutningslystna kvinnojägare och girigbukar, men det politiska spelet får ändå stå i förgrunden. Putin själv verkar vara den mäktiga medspelaren snarare än den självgående despoten. Gåtfull typ, ganska kaxig privat, tydligen. 
 
Det som snabbt slår en är stilen, berättarförmågan. Så här lätt och personligt kan en författares språk bli då hen känner sitt stoff riktigt väl - och då hen är en tränad skribent, förstås. Zygar är journalist och ryss. Han har bred erfarenhet från oberoende mediaarbete, i både TV och press i Ryssland. Han har gjort research för boken i många år och intervjuat folk i den högre atmosfären i Ryssland ; politiker, affärsmän, oligarker, m fl, plus fria tänkare lite varstans. De flesta har bett att få vara anonyma, och materialet vävs in i berättelsen utan att återges i intervjuns form. Resultatet är högintressant, det hela är efter vad man förstår trovärdigt. 
 
Zygar är nu fri skribent utan någon anställning i ryska media. Boken som kom ut först på ryska 2015 har - något överraskande - gått som smör i Ryssand. Nu är den översatt till svenska (Ordfront) och engelska, 2017. 
 
Annagreta
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0