Aase Berg behövs, som frisk motvind

Ja, det är inte ofta man läser nåt som sätter igång livsandarna. Men det hände idag då jag läste Aase Bergs kommentar till innehållet i några gamla böcker hon läst. De handlar uppenbarligen om trollerikonster eller andra egendomliga livslösningar i schamanistisk anda. Idéerna finns i några verk av antropologen Carlos Castaneda, skrivna på 1960-talet.
 
Men det är egentligen inte boksnacket eller schamanens besynnerliga trollkonster som ger mig nåt. Det är Aase Bergs hållning och skarpa domar över vardagsfenomenen här hemma. Hon sätter vår tids hysteriska livsstilstrendputteri som bakgrund till trolldomarnas egendomligt förenklade värld i CCs böcker. Hon genomskådar och häcklar våra svagheter eller ska jag säga vanor, vårt beroende av moden som ska göra livet bättre, vackrare och modernare. För egen del säger hon sig till all lycka ha sluppit undan att bli fältbiolog trots att föräldrarna försökte få henne att ansluta sig dit "av karaktärsdanande skäl". Så präktigt skulle man inte motivera kontakten med naturen. Där gick gränsen.
 
Naturen, skriver hon, är fortfarande, ända sedan  hennes barndom alltså, förenat med skönhet och mysterium. Idag hinner inte livspusselslavarna uppleva "det sublimas gåtfullhet". I stället försöker de använda sin fantasi  på vidskapliga saker som mindfulness, karriärcoachning, spakultur, doftljus (!!!) och positiva affirmationer. 
 
Det är inte ofta DNs kritiker orkar lufta ord som "flumtomte" och "blarigt andlig aurakärring" på kultursidan. Kanske allra minst när det handlar om att lägga ett gott ord för fakta, dvs forskning och vetenskap. Dit hinner hon alltså, Aase Berg, i sin artikel, efter att ha hyvlat av oss all vår inbilska tro på att vi vet vad som betyder något, medan vi blint jagar framåt.
 
Någonstans har Aase Berg en viss förståelse för schamanens idéer. De öppnar somliga okända dörrar. Om inte framåt så åt sidan, tänker jag. Aase Berg gillar att stå vid sidan om, och tänka fritt. Uppfriskande, kan jag tycka.
 
Annagreta
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Ingar gadd

Livspusselslavarna var ditt ord - eller? Ni två är allt befryndade, genomskådande. Grazie!

2017-05-20 @ 16:54:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0