Som i ett mjärde i blåsigt hav

 
Alla gör dom bort sig; presidenterna, landslaget, Postnord, Transportstyrelsen och moderaterna. Vad har hänt? 
 
Thomas Bernhard säger att han har väntat på detta. Han slår fast att vi (i stort sett alla) blivit instängda i en fälla som påminner om ett mjärde från tiden mellan de stora krigen. Mjärdet ifråga är stort och komplicerat, ingen kan förklara dess konstruktion i ord eller bild eller ens i algoritmer, det har bara växt fram. I detta fångstredskap har vi alla hamnat. Vi sitter fast i dess labyrinter, grupperar oss, ser på varandra och beter oss som om vår instängda grupp utgjorde hela världsalltet, eller åtminstone en beroendeframkallande del av det. Vi anser oss ha rätt i allt, vi spelar alltid bäst och vi fördelar allt vad som ska fördelas enligt reglerna. Vi gör aldrig fel, vi kan leda anfallsspelet, vi kan försvara oss och vi säger hela tiden att vi är vackrast. Utseendet är dock inte allt överallt i mjärdet, enligt Bernhard. Det finns uppenbarligen också andra markörer att vårda.
 
När det blåser då guppar allt som tidigare var fast och tydligt. Några fäller en tår, andra absolut inte. Mjärdet som tidigare var en borg, känns plötsligt i behov av reparation. Kraft behövs. Stor kraft; utspel, avspark. Upp till ytan ska vi gå, hörs någon sjunga. Presidenterna håller till i egna fickor i mjärdet där det är lite gulfärgat, som vore omgivningen av guld. 
 
Bernhard är bekymrad över sakernas tillstånd. Han känner några av de drabbade i den här nedgången (ett par brevbärare närmare bestämt) och har tagit ner deras porträtt från väggen i sovrummet där de tidigare prydde den sida där solen lyste mest obarmhärtigt  då det var vackra dagar. 
 
Annagreta
 

Kommentarer
Postat av: Ingar

Känns lite klaustrofobiskt och hotfullt. Men han ger väl inte upp han Bernhard? Klackspark, frispark? Går inte an att bara ta ner skylten! Är det inte fastihetsmäklare så är det brevbärare. Va?

2017-09-01 @ 21:44:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0