Arnault och Kavanaugh och rättvisan

Först hade vi Arnault, mannen med den fina kanten och de många övergreppen på kvinnor i hans stockholmska närhet, numera rätt väl kända i media. Han står nu inför rätta, och domen faller snart. Ingen vet om han blir dömd. Ord står mot ord. Kultursverige följer det hela med en blandning av avsmak och lysten vetgirighet. Ingen kommer att vinna på det hela, utom möjligen rättvisan. Ett kotteri runt Arnault - som länge ordnat lyckade kultursammankomster i ett av Svenska Akademien bekostat källarutrymme - har backat och verkar fortsätta backa upp den åtalade, även om stödet sakta avtagit i styrka. Han kommer antagligen att dömas skyldig, och det verkar befogat. Kvinnorna i sammanhanget har lidit nog och får i så fall viss upprättelse. Den yttre effekten, ute i kultursverige, där hans verksamhet hyllades, är bedrövelse och ilska.
 
Sen har vi den republikanska juristen Brett Kavanaugh som är Trumps kandidat till att väljas in i USAs högsta domstol. För ett trettital år sedan ska han - då 16 år - ha överfallit en då fjortonårig Blasey Ford i ett sovrum hos bekanta. Nu har det hela blivit en politisk tuppfäktning i senaten; en strid mellan republikanerna och liberalerna, där republikanerna håller på sin kandidat och liberalerna tror på kvinnan. Att det bränt till beror på att Blasey till slut tvingades vittna inför senatorerna och därefter bli förhörd av resp sida. Det hela direktsändes av CNN. Sen följde Brett K:s vittnesmål, också det direktsänt. Medan kvinnan lämnade sin berättelse lugnt och sakligt, visserligen djupt berörd men ändå samlad och utan ironiska eller nedsättande nyanser, kom en ilsken och mycket upprörd Brett K till vittnesbåset. Han ropade och grät och förnekade allt med gliringar åt olika håll.
 
Efter att ha sett båda kostar jag på mig att gissa utgången; Det finns ingen möjlighet att kvinnan hittat på detta; hon minns för mycket, hon pekar ut Brett K ---- och det finns ett vittne - som inte kallats. Mannen kämpar för sin chans till en plats i högsta domstolen, som han hade inom räckhåll men ser ut att kunna förlora, på målsnöret. 
 
Resultatet då: Min gissning är att Brett Kavanaugh väljs till ledamot i USAs Högsta domstol. Den lilla numerära övervikten för republikanerna i senaten avgör. Ett fall som gäller sexuellt övervåld avgörs som en rent partipolitisk fråga. Det lär inte uppmuntra andra kvinnors mod som hamnat i liknande situationer. 
 
Annagreta

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0