Italiens premiärminister tar äntligen ton

Idag, den 15  augusti firar italienarna sommaren. Det är "ferragosto". De lämnar staden, ställer kosan mot nåt bra matställe på landet, äter och mår gott. Som regel är det väldigt varmt och utflykten hälsas som en välsignelse av svettiga mammor och pappor. Också la nonna, il nonno och de vackra barnen samlar sig för den årliga sommarutflykten, välklädda och uppåt. Allt dokumentras på mobilen efter kaffet. 
 
Men i år är det inte enbart avspänt i Italien. Det krisar nämligen däruppe i maktens korridorer. Hetlevrade gräl pågår på högsta nivå, och det finns anledning. Orsaken är ingen överraskning för italienarna. Två människorättsföreträdande skepp ligger ute på Medelhavet, i väntan på att få lägga till vid någon hamn och landa de hundratals flyktingar som de plockat upp ur havet - i skrivande stund för 2 veckor sedan. Läget är prekärt för flyktingarna och besättningarna vädjar sedan många dagar att Italien ska öppna en hamn. Malta och Spanien säger också nej. 
 
Den italienske inrikesministern och tillika vice permiärministern Matteo Salvini vägrar - helt i linje med sin främlingsfientliga inställning - tillmötesgå de två NGOskeppens begäran. Hårdnackat skriver han nedlåtande kommentarer om "invasion" och "illegala invandrare som våldtar". Eller som då Richard Geer tidigare såg till att komma ombord på det ena fartyget, Open Arms, med mat och vatten. Salvinis kommentar var "Hoppas han bir solbränd". 
 
Nu har ändå den riktiga premiärministern satt ned sin välskodda fot. Giuseppe Conte verkar ha fått nog av sina försök att hålla god min i allt politiskt tumult - som pågått länge. Han skriver idag ett öppet brev på Facebook till Salvini och tar bladet från munnen. Så här kan det inte pågå, skriver han apropå de två flyktingskeppen. Jag sade till att minderåriga skulle släppas i land och du nonchalerade ordern. Vad är det för samarbete? En rad reprimander följer och det är inte återhållsam kritik. Tiden håller på att rinna ut för vår regering, skriver han, medan du slirar och pratar. "Jag har länge arbetat för en europeisk gemensam mall för flyktingmottagandet. Innan det finns måste vi inte enbart utöva makt utan också leva upp till vårt ansvar." 
 
Att Conte tar till sådana ord och gör det helt offentligt tas emot med beröm av italienarna. De är överraskade. Kanske beror det på att Conte länge sågs som en färglös jasägare i förhållande till sina högröstade ministrar. Den bilden gäller alltså inte längre. Få se hur länge Italiens regering sitter kvar. Det blir snart nyval, gissar jag. Och då står andra gubbs i startblocken för att ta för sig av maktens sötma. Kanske dags att damma av kvinnotjusaren Berlusconi? PDs snabbpratande förre ledare Matteo Renzi är redan i farten. Snart är de aktuella igen.
 
Annagreta
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0