USA behöver Pete Buttigieg

Pete Buttigieg är en intressant kille. Han är borgmästare i en liten stad i Indiana, 37 år, vit och gay. Nu kandiderar han till president för demokraterna i USA.  Han är högutbildad, har tjänstgjort i Afghanistan och talar bortåt 8 språk, däribland norska. 
 
Men att tala främmande språk är inget säkert plus i USA. Talar man t ex spanska i officiella sammanhang kan man få höra "tala engelska, du är i USA". Till skillnad från europeisk tradition är det ovanligt att man studerar främmande språk. Det räcker ju med modersmålet, lite överallt i världen. Visa var du hör hemma...
 
Men Buttigieg avviker. Norska lärde han sig för han ville läsa Erland Loes bok "Naiv. Super" på originalspråket. Budskapet om barnets oförvillade syn på saker och ting och vårt behov av att behålla den instinkten fascinerade honom. Att språket i boken var original hade ett nyansernas egenvärde.
 
Den öppna synen på andra människors verklighet präglar Buttigiegs kandidatur. Han är outspoken  och väl förberedd i debatter. Häromsistens tillät han sig anse att de andra demokratiska presidentkandidaterna var för gamla, - inklusive deras språk och idiom får man förmoda. Du är vad du säger. Valet står mellan exkluderande och inkluderande, hörs han säga. USA saknar ju nte brännheta exempel på den frågeställningen.
 
Det är inte sannolikt att Buttigieg lyckas nå presidentposten. Orsakerna har många nyanser. Han är utbildad vid flera toppuniversitet, han är relativt ung och han är gay. Men han har skapat respekt och kommer säkert inte att försvinna obemärkt i valkampen. Vackert så, i en tid av vulgaritet och exkluderande.
 
Annagreta
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0