Hundra år i taget

Vad ser vi om vi kollar i hundraårsintervaller? Jag roade mig med en sån tillbakablick.
 
Året 1519 är välkänt i år. Vi hyllar Leonardo da Vinci, som slutade sina  dagar 1519. En märkvärdig man vars liv skildrats på ett mästerligt sätt i boken "Leonardo da Vinci", av historikern Walter Isaacson. Leonardos mångsidighet vidgade och berikade renässansen. Vetenskap och konst gick samman i hans värld.
 
Året 1619 anlände det första slavfartyget till America. Det kom från det portugisiska Luanda och  gick till delstaten Virginia. Sedan dess pågick en gigantisk slavhandel över Atlanten (och över Indiska oceanen) i dryga 300 år. - Nu vill vi inte hör talas om afrikaner som vill till Europa utan försöker få dem att stanna hemma.
 
Året 1719 drog ryssarna in över Roslagen, brände hus och härjade enligt den krigsstandard som enligt vad vi så småningom insett aldrig har ändrats. De nöjde sig inte med Stockholms skärgård, utan fortsatte att döda och föröda både norrut och söderut längs den svenska ostkusten. Sverige förlorade kriget och Peter den Store vann landområden i sin närhet.
 
Året 1819 kajkade det amerikanska ångfartyget SS Savannah österut och tog så småningom land i Liverpool. Visserligen hade man seglat en stor del av sträckan, men det var i alla fall första gången ett ångfartyg korsat Atlanten. Teknikens framsteg låg i startgroparna. 
 
Året 1919 fick svenska kvinnor rösträtt. Inte en dag för tidigt. 
 
Annagreta

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0