Hatspråk i politikens mittfåra

 
I dagens DN skriver den engelska juristen Philippe Sands att det övermaga och rasistiska språk som hörs från bl a Trump och Bojo (Boris Johnson) redan fått ett dramatiskt politiskt genomslag. Det har visat vägen och plöjt fårorna för en slapp och nedlåtande verklighetsuppfattning som lever på skillnaderna mellan "vi" och "dom". Maktens män tillåter sig - och därmed oss - att bete oss som idioter, dvs fördöma och förakta dem som inte är exakt som vi. Vi är bättre än de andra. Vi är överlägsna, och alltså ska vi bestämma. De andra kan dra dit en viss krydda växer. Rent bokstavligt.
 
Vad händer i nästa steg? Ja, Sands menar att det hatfulla språket givit själva hatet utrymme, att detta splittringens språk signalerar en återgång till en tidigare epok då åtskiillnadens princip delade upp folk i klasser och raser. En epok där hat och förföljelse accepterades.
 
Sands genomtänkta analys avrundas med ett citat av Primo Levi;  " Denna (hatets) övertygelse ligger för det mesta långt under ytan, som en vilande infektion: den ger sig bara tillkänna ibland i form av slumpmässiga, enstaka handlingar..." 
 
Annagreta

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0