Maktmännen och mörkerfisken


 
Den här firren bor på 4000 meters djup i de de stora haven. Det är vad man kan kalla kolmörkt där nere. Vanligt ljus når honom helt enkelt inte. Vad är detta för märklig varelse? 
 
Ja, ny forskning har kommit fram till att denna mörkerfisk ändå tycks "se" rätt bra. Han har  - som det förefaller - utvecklat en genetisk egenhet som gör att han trivs ju mörkare det är omkring honom. Han är samtidigt oblygt färgstark. troligen eggad och förstärkt av det yttre motståndet. Vacker, nja, kanske inte, men uppseendeväckande, tutto sommato. Den där haklinjen skvallrar om en framfusig och hårdnackad karaktär, och de variationsrika fenorna fungerar säkert när han måste slå till sina envisa motståndare. Man har anledning tro att vi har hittat en överlevare, en potentiellt farlig sort. 
 
Jag kom att tänka på nutidens mörkermän; Putin, Trump, Salvini, Erdogan, Bolsanaro, etc. De simmar ju också helst i så dunkla vatten att de inte kan nås av omvärldens granskningar. De gillar samtidigt pompa och prål och pengar, och de talar så ofta det går med varandra om framtidens herravälden. 
 
Färgen på deras skepnader är blåbrun, ett färgval med historiska rötter. Då och då samlas kärntruppen i nåt mörkt och välbevakat hörn av oceanen. De beundrar varandras hala fjäll och säkra pansar, och lovar varandra att övervinna allt. 
 
 
Annagreta

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0