Italiensk sophantering modell ambitiös

Vill ni veta hur återvinningen är upplagd i den italienska staden La Spezia? (En gammal historisk hamnstad söder om Genova) Håll i dig, här kommer reglerna:
 
Matrester och annat komposterbart stoppas i en grönaktig organisk påse, som sedan läggs i den bruna soptunnan. Denna tunna töms måndag, onsdag och lördag.
 
Papper och kartong, hushållspapper mm sånt lägges i den gula tunnan, påse behövs inte. Tunnan töms torsdagar varannan vecka (jämna veckor) I den gula tunnan ska det vara glas, påse behövs inte. Töms varannan torsdag (udda veckor). OBS dessa två tunnor byter plats på parkeringen tisdagar.
 
Plast, kork, plåt, s k multimateriali, läggs i en gul påse och kastas i en blå tunna som töms på fredagar. "Icke identifierbara" sopor läggs i genomskinlig plastpåse och kastas i den mörkgrå tunnan, som sedan töms på tisdagar.
 
Alla sorters påbjudna soppåsar levereras till parkeringen - där tunnorna står, alltså - mellan kl 8 å 9 på morgonen, varför det är högst motiverat med den extra uppmaning som lyder: "Då gäller det att förse sig".
 
Det står också i instruktionen att "På söndagarna är sopgubbarna lediga". Inte mer än rätt. Jag är impad av de olikfärgade påsarna även om endast en ser ut att vara "organisk"....
Salve, amici!
Annagreta

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0