Spydig elegans hos Klas Östergren

Ja, så skrev då till slut Klas Östergren ned sina erfarenheter från tiden i Svenska Akademien, en insider´s report. Stilen är spydig och saklig om vartannat, de många eleganta vändningarna åskådliggör att det rör sig om en beskrivning av upphöjda kretsars göranden och låtanden.
 
KÖ måste ha haft roligt när han skrev och filade på formuleringarna. Man tycker sig höra ett och annat skrockande, till exempel då han jämför Akademien med "krutdurken på ett regalskepp som när som helst kunde explodera". Det handlar naturligtvis om krisen sedan det läckt ut att den misstänkte förföraren "härjat i Akademiens egen sänghalm". Det som då lägrar sig över den insuttna lokalen är en "högdragen ignorans" så intensiv och långvarig att ledamöterna tvingas utstå "upphöjelsens träsmak". Långa eleganta meningar landar i avståndstaganden eller självdistansering.
 
Men så tycker KÖ plötsligt att orden sviktar. Han erinrar sig hur Ernest Shackleton, den irländska Antarktisfararen, i ett - som han tyckte - hopplöst ögonblick skrev om "de mänskliga ordens otillräcklighet, om fattigdomen i vanligt tal - det gick inte att beskriva ångesten, det ogripbara". Det är lite oväntat. Några såna svårigheter har av allt att döma inte KÖ.
 
I själva verket har han lyckats med uppdraget att med elegans distansera sig från det kulturella dramat i Svenska Akademien. Samtidigt har han dokumenterat en del av dess ogripbara inre liv.
 
Annagreta

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0